Meditation


Quote

April 3, 2020


Wat kan meditatie doen voor jou en wat kun je eruit halen? Hoe pas je dit in het dagelijkse leven toe en waarop moet je letten?

Wat is meditatie?

Meditatie bestaat al heel lang en komt uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Het is een vorm van concentratie die ervoor zorgt dat onze geest tot rust komt. In feite heb je d.m.v. meditatie controle over je eigen gedachten. Je kunt ze hierdoor sturen en bewust worden wat er allemaal in je omgaat. De rollen worden omgedraaid, het worden niet meer jouw gedachten die de baas zijn, maar jij de baas wordt over jouw gedachten! Wanneer je dit kunt, kun je veel veranderen aan jezelf en wordt je bewust in eigen handelen.

Meditation blog

Hoe begin je hiermee?

Waneer we het over meditatie hebben, zul je gelijk denken aan een lotushouding (kleermakerszit), kaarsen, kussen, wierook en een matje. Komt dat beeld bekend bij je voor? Vast wel hé, maar dat is niet helemaal waar. We beginnen bij de ademhaling, hierbij maakt het niet uit of je nu zit of ligt. Neem een korte pauze van vijf minuten, neem een comfortabele houding aan en begin met diep in te ademen door de neus en uit door de mond. Deze oefening zorgt ervoor dat al het aandacht naar de ademhaling gaat. Mochten er gedachten komen, dan observeer je die maar probeer ten alle tijden je aandacht bij de ademhaling te houden. Oefening baart kunst, een baby heeft ook niet in één week tijd leren lopen... 

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je regelmatig de ademhaling oefent, zul je op den duur gaan merken dat je makkelijker kunt ontspannen. De gedachten stiller gaan worden en dat je hierdoor rustiger in het leven komt te staan. Geef daarom niet gelijk op na drie maanden, de aanhouder wint! Het moet een gewoonte worden in je (dagelijkse) leven om echt de voordelen ervan uit te kunnen halen.

 • Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodes ga je over op de ruststand)
 • Je leert beter in het moment (heden) te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt
 • Je wordt minder gefrustreerd en milder naar jezelf 
 • Je concentratie wordt beter waardoor je minder zult vergeten (een te volle hoofd)
 • Je komt emotioneel in balans
 • Het immuunsysteem wordt sterker (zuurstof word beter opgenomen)
 • Brengt je dichter bij jezelf
 • Vergroot zelfliefde (milder omgaan met jezelf en anderen)
 • Vermindert angsten
 • Verlaagt kans op depressies, futloosheid, neerslachtigheid, frustratie en nerfositeit
 • Brengt verlichting (constante gedachtestroom stopt, noemt men ook leegte)
 • Brengt geluk (echte geluk zit van binnen, niet in materie)
 • Verlaagt het ego (leert je genieten van kleine dingen en deze te accepteren)
 • Vergroot eigenwaarde
 • Je leert jezelf beter kennen
 • Je leert beter omgaan met het 'alleen' zijn (je eigen gezelschap is zéér belangrijk)

Wat heeft de quote te maken met dit onderwerp?

Het is menselijk om overal en op alles een antwoord te willen, hier zoeken we dan ook grondig naar totdat we dit gevonden hebben. Wat nou als het antwoord niet bestaat of helemaal niet te vinden is, dan ben je genoodzaakt om dat stuk 'los' te laten. Ik herinner mij dat ik dit vroeger ontzettend moeilijk vond! Meditatie is voor mij een onderdeel die in het leven hoort en het heeft mij zover gebracht, dat sommige antwoorden eigenlijk in jezelf zitten. De kennis en wijsheid van het onderbewuste is dan ook heel groot en daar zijn antwoorden die geen mens kan geven! Geloof mij, ik heb dit zelf ervaren en daarom kan ik dit delen met jou in de hoop dat je altijd zult blijven oefenen om te blijven mediteren. Het is inderdaad een lang proces en soms ook heel confronterend, maar zet door en hou vol. Uiteindelijk zul je merken dat het de moeite, tijd en energie waard is geweest.

Reactie plaatsen

Reacties

Karin
4 jaar geleden

Meditatie is idd een goede techniek die ik nog niet echt voldoende beheers, maar hoop hierin te kunnen groeien. Tijdens de mindfullness hebben we ook de zaken gezien die jij beschrijft, oa wat betreft in het heden te leven.
Je brengt de materie goed aan vind ik, helder en duidelijk.

Crystal van Cartier
4 jaar geleden

Dank je wel Karin voor jou reactie. Mooi om te horen dat tijdens jou Mindfullness zaken terug komen die ik in deze blog geschreven heb. Meditatie is een lastige reis, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit jou gaat lukken en ik kan je er altijd bij begeleiden! Stel gerust je vragen en ik beantwoord ze.