Wat is spiritualiteit? 

Spiritualiteit is in feite heel breed en zal voor elk individu anders gedefinieerd worden. Voor mij heeft dit te maken met cultuur, religie, levenslessen en situaties die op jouw pad komen. Spiritualiteit zie ik als terugkeer naar jezelf, de rust weten te vinden & behouden vanuit je eigen IK. Een grote bewustwording in eigen handelen diep tot in je hart en ziel. Daarnaast is het significant om jouw visie hierop toe te passen. Spiritualiteit heeft naar mijn inziens te maken met alles wat niet met de aarde te maken heeft. Als voorbeeld kunt u denken aan het wel of niet bestaan van Engelen. Hierover kan oneindig gediscussieerd worden puur over het feit dat dit niet tastbaar is, niet wetenschappelijk is vastgesteld nog visueel zichtbaar is. Dit is maar één voorbeeld vanuit vele... Het grotere geheel is de terugkeer naar onze bron, de schepper van de aarde en van al het leven. Dit resulteert zich in het proces van het leven hier op aarde. Welke pad neemt men, het goede of het slechte? Ook hierin heeft de mens een keuze net als het spreekwoord; 'wie goed doet goed ontmoet, wie slecht doet slecht ontmoet'. Alles begint en eindigt bij jezelf.

Handschudden

" The door handle
is the handshake
of the building "

Mind - Body - Soul.

Om nog een stap dieper op spiritualiteit in te gaan wil ik het hebben over Mind, Body & Soul. Wie kent het niet de strakke planning van een doordeweekse dag. Vroeg opstaan het ochtend ritueel, werken, sporten, huishoudelijke taken en ga zo maar door. Hebben wij eigenlijk nog tijd om adem te halen? En hoe zit het met vrienden, verenigingen en sociale bezigheden? En niet te vergeten jijzelf. Naar mijn inziens is jezelf het belangrijkste van alles! Hierbij komen de drie termen aan te pas. Na alle hectiek van de aardse taken is het tijd om jezelf aandacht te geven. Beter gezegd, de rust in jezelf te gaan zoeken d.m.v. ontspanning voor lichaam en geest. Meditatie is hier een goeie vorm van of yoga, maar ook gewoon lekker ontspannen met een wandeling door de natuur of aan het strand. Zo zie je dat er voor iedereen wel een manier is om jezelf weer in balans te krijgen zodat je weer fit genoeg bent om het volgende aan te kunnen. We moeten naast onze aardse zaken ook 'hard' werken aan onszelf om overspanningen, depressies, burn-out, futloosheid en meer te voorkomen. 

" Once you are in
balance
you see things
clearly "

 

 

Balance

De stilte. 

Er zijn veel mensen die niet tegen de stilte kunnen, dit resulteert zich vaak dat men de drukte opzoekt. Je kunt denken aan drukke concerten, het altijd druk hebben, veel bezigheden hebben, nooit alleen zijn en ga zo maar door. Ze zijn altijd in de weer en hun agenda is overvol! Vanuit mijn optiek zijn dit soort mensen op de vlucht voor hun ware ik en missen hierbij hun innerlijke stem. Juist in de spirituele wereld is stilte van essentieel belang. Het ontplooien en ontdekken van jezelf is in feite wie je in weze moet zijn. Op deze manier is een 'masker' opzetten totaal overbodig. Wees daarom wie je bent en durf dit ook te laten zien. De innerlijke reis is een moeilijke zoektocht, het vergt veel energie om angsten en het onbekende onder ogen (durven) te zien. Niet iedereen is in staat deze confrontatie aan te gaan, maar wanneer men zich hieraan overgeeft, volgt verlichting, helderheid, duidelijkheid en rust.

Silence isn't empty

" Silence isn't
empty, it's full of
answers "