De chakra's


Persoonlijk

Mei 4, 2020


de chakras

De chakra's...je hebt er vast wel over gehoord, ze worden ook wel energiepunten genoemd van het astraallichaam. In de spirituele wereld zijn deze energiepunten significant in het dagelijkse leven. In deze blog kom je er van alles over te weten.

Voordat ik inhoudelijk in ga op de chakra's wil ik je meenemen naar de Indiase cultuur/religie. Daar staat de chakra bekend om zijn energielichaam van de mens die van belang wordt geacht voor zijn levenskracht. Het woord chakra komt uit het Sanskrit en betekent; cirkel of wiel. Zoals een wiel draait, is onze energie ook altijd actief en in beweging!

Naar mijn inziens corresponderen alle 7 chakra's met een klier in het lichaam. Zo heeft elke chakra zijn eigen kleur, energie en werking. Deze hebben betrekking op specifieke geestelijke, emotionele, psychologische, spirituele en fysieke aspecten van een individu. Wanneer er zich een blokkade voor doet in één of meerdere chakra's, heeft dit grote consequenties voor ons lichaam, geest,  gezondheid en emoties! Het is daarom significant om bewust in het leven te staan en te 'leren' luisteren naar de boodschappen van het lichaam. Ons visie ten alle tijden scherp te houden op wat we voelen, ervaren en merken. Wanneer deze signalen genegeerd worden zullen ze van kwaad tot erger worden, uiteindelijk zal dit resulteren is gezondheidsproblemen, ziektes en meer!

de chakras

Ik geef een voorbeeld van het bovenstaande. In het leven doen we zoveel in een tijdsbestek van max 24 uur. We zijn ongeveer 8 uur verplicht kwijt aan onze taken (werk/school), houden nog ongeveer 16 uur over (min 8 á 9 uur slaap) voor onze privé zaken voordat de nacht begint. Het is een continue cirkel van het leven waarin je naast deze zaken ook te maken zult krijgen met het spirituele. Deze zullen zich resulteren in problemen met materie (auto, fiets, woning etc), gezondheid (krampen, breuken, operaties, ziektes etc) en mensen (relaties, kinderen, ouders etc). Je kunt je voorstellen dat door dit alles de mens zichzelf snel zal vergeten en daardoor ontstaan er grotendeels problemen. Natuurlijk kunnen deze je ook overkomen, daar heb je geen grip op. Maar niets overkomt je, het is bedoelt met een rede om ervan te leren!

1. Mūlādhāra Chakra – Wortel Chakra

Deze chakra wordt gesitueerd net onder het stuitbeen (tussen de anus en het geslachtsorgaan). Deze chakra staat bekend om zijn rode kleur en is op lichamelijk gebied gerelateerd aan problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen, bekken en billen. Het wordt gekenmerkt door de emoties van de overleving, stabiliteit, ambitie en zelfvoorziening. Wanneer de wortel chakra uit balans is, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Er heerst een gebrek aan ambitie en het ontbreken van een doel. Wanneer de wortel chakra in balans is, voelt een persoon zich stabiel, zelfverzekerd, evenwichtig, energiek, onafhankelijk en sterk.

de chakras

2. Svādhiṣṭhāna chakra – sacraal chakra

Deze chakra wordt gesitueerd ter hoogte van het heiligbeen (in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel). Deze chakra staat bekend om zijn oranje kleur en wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding. De attributen van de sacraal chakra zijn de basisbehoeften zoals seksualiteit, verlangens, creativiteit en eigenwaarde. Wanneer deze chakra uit balans is, kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen en is er een gebrek aan energie en creativiteit. Men is manipulatief of geobsedeerd met seksuele gedachten. Wanneer de sacraal chakra in balans is, voel je je positief, vitaal, tevreden, meelevend en intuïtief.

de chakras

3. Maṇipūra Chakra – Zonnevlecht chakra

Deze chakra wordt gesitueerd ter hoogte van de navel (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Deze chakra staat bekend om zijn gele kleur en wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelsel. Het is de belangrijkste plek voor het opslaan van energie en emoties als ego, woede en agressie. Wanneer deze chakra uit balans is kan een persoon zich fysiek uiten door problemen met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme. Wanneer de zonnevlecht chakra in balans is kan men zich energiek, zelfverzekerd, productief kunnen voelen en zich beter kunnen concentreren.

de chakras

4. Anāhata Chakra – Hart Chakra

Deze chakra wordt gesitueerd ter hoogte van het hart. Het verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn. Deze chakra staat bekend om zijn groene kleur en regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Deze vierde chakra is de zetel van de balans in het lichaam, gekenmerkt door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie, vertrouwen en passie. Wanneer deze chakra uit balans is, kan een persoon moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid. Wanneer het hart chakra in balans is zul je je meelevend, optimistisch, vriendelijk en gemotiveerd voelen. Begrip hebben voor jezelf en anderen en zorg dragen voor jezelf en anderen.

de chakras

5. Viśuddha Chakra – Keel Chakra

Deze chakra wordt gesitueerd ter hoogte van de keel en vormt het klank en spraakcentrum. De kleur van deze chakra is blauw en verbindt het hartcentrum met het voorhoofd chakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. De keel chakra staat voor inspiratie, expressie, geloof en het mogelijkheid van communicatie. Wanneer deze chakra uit balans is kan het leiden tot verlegenheid, stilte, een gevoel van zwakte of het onvermogen om uw gedachten uit te drukken. Wanneer de keel chakra in balans is kan dit zich uiten door creativiteit, positieve zelfexpressie, constructieve communicatie en tevredenheid.

de chakras

6. Ājñā Chakra – Derde Oog Chakra

Deze chakra wordt gesitueerd op het voorhoofd en word ook wel het derde oog chakra genoemd. De kleur van deze chakra is indigo en zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Het verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. De attributen die bij deze chakra horen, zijn intelligentie, intuïtie, inzicht en zelfkennis. Wanneer deze chakra uit balans is zou men het gevoel kunnen hebben niet assertief te zijn en bang zijn voor succes. Of het tegenovergestelde, namelijk egoïstisch zijn. Onevenwichtigheid van het derde oog chakra kan zich manifesteren op een fysiek niveau van hoofdpijn, wazig zicht en andere oogproblemen. Wanneer deze chakra in balans is, is men zijn eigen meester, zonder angst voor de dood en vrij van gehechtheid aan materiële dingen!

de chakras

7. Sahasrāra Chakra – Kruin Chakra

Deze chakra wordt gesitueerd boven het hoofd (op de kruin van het hoofd) en word ook wel kruin chakra genoemd. De kleur van deze chakra is violet en/of wit en hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Deze chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra kan er toe leiden dat men de Mahatma, 'de grote ziel', bereikt. Wanneer deze chakra uit balans is, zou men last kunnen hebben van een constant gevoel van frustratie, destructieve gevoelens en het ontbreken van een vonk van vreugde. Wanneer deze chakra in balans is brengt het verlichting, dynamische gedachten en energie. En zorgt het voor de innerlijke stroom van wijsheid en brengt de gave van kosmisch bewustzijn.

de chakras

Gezondheidsproblemen zijn er niet zomaar en kunnen een persoon overkomen. Het is daarom ten alle tijden raadzaam om jou huisarts te contacteren voor nader onderzoek! Vanuit het spirituele wordt er dieper gekeken naar de kern van een probleem, zodat een blokkade opgeheven kan worden d.m.v. alternatieve geneeswijze c.q. meditatie. Tevens zijn er ook methodes om een chakra weer in balans te krijgen en dus ook de gemoedstoestand van ieder mens. Er zijn mediums die dit d.m.v. magnetiseren kunnen doen. Op deze manier wordt er gebruik gemaakt van liefdevolle energie met als gevolg het herstellen van evenwicht tussen lichaam en geest. Het magnetiseren is bovendien een onderdeel dat ik bij mensen ook kan toepassen om op deze manier geheeld te kunnen worden!

Tot slot wil ik je erop wijzen om ten alle tijden alert te zijn wat jouw lichaam aangeeft en waar er complicaties zijn. Problematieke situaties geven de mens stress en dat is zéér funest voor lichaam, geest en gemoedstoestand. Dit zijn kleine signalen (waarschuwingen) waar ieder mens gehoor aan moet geven. Doet men dit niet, dan worden deze signalen van kwaad tot erger! Op deze manier ontstaan er naar mijn inziens ziektes die men op kan lopen. De uitdrukking; wie niet luisteren wilt, moet maar voelen is er niet zomaar. Begin vandaag nog met jezelf goed te analyseren wat jou stress geeft en pak datgene aan. Ik wens je heel veel kracht, inzicht en liefde toe!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb