Drie sleutels in communicatie


Persoonlijk

April 1, 2020


Het lijkt zo makkelijk, toch zit er veel achter wanneer we het hebben over communicatie. Kun jij de verteller het gevoel geven om erkend te worden, om gezien te worden, om gehoord te worden, om er te mogen zijn? Naar mijn inziens zijn er drie sleutels die significant zijn voor elk gesprek en wat dat te maken heeft met spiritualiteit.

Sleutel 1: oogcontact

Ik heb gesprekken meegemaakt waarin mensen mij even in de ogen aankeken en vervolgens in de lucht verder spraken. Het kan gebeuren dat iemand dit doet en zegt in feite meer over die persoon dan over mij. Naar mijn inziens heeft dit te maken met de energie van een persoon. Wanneer deze onzuiver is, zal diegene een zuiver persoon niet in de ogen durven aankijken. Hij of zij voelt zich geïntimideerd en weet zich geen houding aan te geven. Bespreek ten alle tijden dan ook wat je merkt en vraag wat je voelt en ervaart, daardoor kan diegene altijd antwoord geven op jouw bevindingen. Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom iemand zo communiceert, maar ik bedoel de spirituele versie hiervan!

Sleutel 2: erkenning

In een gesprek zoeken we onbewust naar erkenning, begrijpt die ander de stof van wat diegene vertelt? En zo ja, hoe laat je dit het beste zien? Naar mijn inziens zal iemand op soort gelijk level moeten zitten om erkenning te kunnen geven. Wanneer je onderwerpen wisselt over spiritualiteit is de ander wellicht niet altijd in staat dit te begrijpen en dat is helemaal oké. Denk maar na over het volgende. Een voetballer zal zijn talenten niet zo snel met iemand delen met iemand die geen voetballer is. Natuurlijk is dat wel mogelijk, maar hij zal ten alle tijden weten tot hoever hij zou kunnen gaan in het gesprek. Vaak zal dat wel oppervlakkig zijn. Diegene zal de diepgang niet begrijpen die alleen een echte voetballer kent. En dit is dan precies hetzelfde met spiritualiteit.

Sleutel 3: compliment

Tijdens gesprekken zul je vast wel gemerkt hebben dat men elkaar nog weinig complimenteert. Er wordt geluisterd om vervolgens terug te antwoorden en vergeten hierbij te luisteren naar de onderliggende boodschap. Dit zijn onuitgesproken boodschappen die iemand in feite zegt, maar niet uitspreekt. Ik zal een voorbeeld geven. Waneer je iemand vraagt hoe het gaat en het antwoord is oppervlakkig, dan weet je b.v.b. al dat er meer aan de hand is dan dat er wordt gezegd. Tuurlijk zal er wel een rede zijn waarom iemand dit zegt, maar je kunt ook moeite doen om door te vragen om erachter te komen of iemand tot de kern van de oorzaak wilt komen. Wanneer iemand hiertoe in staat is, is het moment daar om complimenten te geven.

Ik hoop dat ik hiermee jou wat diepgang heb kunnen geven over communicatie met de drie belangrijkste sleutels. Het maakt niet uit met wie je praat, of wat het onderwerp ook is, pas dit in het dagelijkse leven toe en kijk wat het jou brengt. Het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander, een win-winsituatie waar beide groot profijt van zullen hebben! Op deze manier wordt er gecommuniceerd op een dieper niveau, een niveau van wederzijds begrip.

Reactie plaatsen

Reacties

Rosalien
4 jaar geleden

Zo fijn om te merken als de gene t.o je ook contact blijft houden.
Merk het bij readings....als ik even mijn ogen sluit wordt er gevraagd “ wordt je nu al moe” nee uitleg is dan “ ik probeer contact te krijgen met degenen die hier is “ en dan is er vaker begrip.
Sta ik in een gezelschap,merk je heel vaak dat veel mensen opeens wegdraaien door ongeïnteresseerd zijn als een ander praat....Jammer iedereen wil graag aandacht ...antwoorden...etc.
Respecteer elkaar is mijn motto!❤️❤️

ArtworkByCvC
4 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie Rosalien.
Zo zie je maar hoe snel mensen oordelen n.a.v. een gebaar (als je even je ogen sluit), wat in feite niet nodig is.
Dat herken ik idd ook dat mensen wegdraaien wanneer je een conversatie voert met derden. Naar mijn inzien zegt dat genoeg over die ander en weet men niet in grote groepen te communiceren en daarbij iedereen dezelfde aandacht te geven door oogcontact bijvoorbeeld. Weet dat dit niet iedereen kan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb